Parviainen

Iijoen keskijuoksulla Parviaisen kylässä virtaava n. 8,5 km pitkä jokialue tarjoaa nivamaisia harjuskoskia sekä hitaammin virtaavaa jokialuetta ja suvantoja. Alueella on ”lohikalojen” suosimia koski- ja virta- alueita 4 kpl, joiden yhteispituus on vajaa 3 km. Jokialueen leveys vaihtelee kapeista koski- ja nivakohdista 40 metristä yli 100 m leveisiin suvantoihin. Jokivarsi soveltuu laavu- taukopaikkoineen hyvin myös pienimuotoiseen retkeilyyn. Alue on pääosaltaan harvaan asuttua tai erämaista aluetta ja se on helposti saavutettavissa joen pohjois-/ länsipuolella kulkevalta jokivarsitieltä.

Luontainen kalasto

Harjus, hauki, ahven, taimen.

Alueella on hyviä harjuspaikkoja ja harjuksen yleisin saaliskoko on 30 - 40 cm. Taimen viihtyy useimmin kovemmassa koskessa tai virran montuissa. Taimenen keskimääräinen koko on 1-2 kg. Hitaammin virtaavilla jokiosuuksilla ja suvannoilla on hyvät mahdollisuudet hauen ja ahvenen kalastukseen.

Istutukset

Harjuksen, taimenen ja lohen poikasistutuksia. Kesäkuussa istutetaan 1 kerran pyyntikokoista kirjolohta. 

Kalastuskausi

1.6. - 31.10.

Vedenkorkeus

Alue on kalastuskelpoinen myös matalamman kesä- ja syysveden aikaan. 

Sallitut kalastusmuodot

Koski- ja virtavesialueilla uistin- ja perhokalastus rannalta tai veneestä.

Rajoitukset

Ei saaliskiintiöitä. 
Taimenen ja lohen kuturauhoitus 11.9. - 15.11..

Mitat

  • Harjuksen alamitta 35 cm
  • Taimenen alamitta 40 cm
  • Lohen alamitta 60 cm

Kalastusluvat

Kalastus sallittu vain Jurmu 4 -osakaskunnan viehekalastusluvalla.

Erkki Parviainen, p. 0400 380 346, Parviaisentie 89, Taivalkoski
Tauno Riekki, p. 040 731 8762 , Parviaisentie 87, Taivalkoski
Eine Honkanen, p. 040 592 6648, Parviaisentie 93, Taivalkoski
Aino Orre, p. 044 259 0132, Kalettomantie 180, Taivalkoski
Minna Lukkari, p. 044 578 5113, Parviaisentie 78, Taivalkoski

Lupien hinnat

Vuorokausi: 8 €
Viikko: 15 €
Kausi: 25 €

Lupa-alue

Lupa-alueen yläraja joen itärannalla Suoperänkosken niskassa, alaraja Haapuanojan suussa. Rajoja ei ole merkitty maastoon.

Kalastusvälineistä ja kalastuksesta

Alue sopii joen koon puolesta hyvin kalastukseen kevyillä heitto- ja perhokalastusvälineillä. Virta- alueet ovat pääosin kivikkopohjaista kovaa virtaa karikoineen ja soveltuvat pääosin kahlaamiseen.

Uistinkalastus

”Lohensukuisten” kalojen perässä kulkevan uistinkalastajan vieherasiasta päätilan vievät harjuksen ja taimenen kalastuksessa käytettävät pienet lusikkauistimet, lipat sekä 3-7 cm: n pituiset vaaput. Vieheiden painot vaihtelevat 5- 20 grammaan.

Yksi suosituimpiin kuuluvista (hyvin pyytävistä ja kauas lentävistä) uistimista lienee sekä hillityn värinen että fluoriväreillä koristeltu, pienimmän tai keskikoon Lotto-lippa.

Hauen kalastuksessa käytetään kookkaampia vaappuja, lusikoita ja lippoja. Ahvenen narraamisen sopivat ”lohikalauistinten” ohella eri väriset jigit.

Perhokalastus

Perhokalastajan sopiva yleisvapa on #5-luokkaa ja kelluva perhosiima yleensä riittää. Kalastajalla on hyvä olla kahluuhousut ja turvallisuussyistä kahluusauvan käyttö on suositeltavaa.